Keresés
Legújabb plakátok
Hell Beach (Szigliget) 2012.07.06. A-Club (Szombathely) 2011.10.11.
Eseménynaptár
<<  May 2019  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Látogatottság
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa425
mod_vvisit_counterEzen a héten5769
mod_vvisit_counterEbben a hónapban32742
mod_vvisit_counterÖsszes5083170

IP: 34.204.0.181
Vonalban
Oldalainkat 216 vendég böngészi
Idő
Kezdőlap DJ Hírek ÚJRA ÉPÜL A DJ SZAKMA !

A 90-es években nem csak divatos, de tagjai számára jó megélhetést is biztosító DJ szakma mára jelentősen elértéktelenedett. Több száz munkahely lehetetlenült el, és a művészi értéket sem ismeri el a közvélemény. A DJ Szövetség ezt a folyamatot igyekszik megfordítani, és május elején igen jelentős lépést sikerült tenni a jó irányban...

Az elmúlt 5-10 évben sajnos súlyosan csökkent a DJ-k erkölcsi és anyagi elismertsége. Rengetegen szeretnének DJ-k lenni, gondolván, hogy az egyszerre kellemes és hasznos: siker, szórakozás és megélhetés, egyszerre jó pénz és jó buli... valójában épp az ellenkezője. Sok száz rendezvényen, vendéglátóhelyen az általános, viszonylag alacsony hazai bérszínvonalhoz képest is felháborítóan vagy nevetségesen (kinek melyik) alacsony összegekért csinálnak végig egy-egy estét a lemezlovasok.

A mai, teljesen szabályozatlan helyzetben bárki lehet DJ, és egy-két, 20-25 éve a pályán lévő sztártól eltekintve minimális a piaci értéke hazánkban ennek a munkának. A munkaadók számára semmilyen kényszer nincs, hogy tisztességes bért fizessenek egy diszkósnak, hiszen sorban állnak az önjelöltek, akik szó szerint bármilyen összegért elvállalnak egy teljes estét, csak hogy ők állhassanak a pultban. Mindezt teljesen illegálisan: a szerzői jogi rendelkezéseket, a munkavállalásra, de sokszor a kiskorúak alkoholfogyasztására vonatkozó korlátozásokat sem tartják be ezeken a helyeken. Néhány száz (néha néhány ezer) fős rajongótábor esetleg körülvesz egy-egy DJ-t, de a szélesebb közvélemény amolyan "ugráló hülyegyerekként", legjobb esetben is jóindulatú legyintéssel, érdektelenséggel tekint rájuk. 

Az átlagember abszolút nincs tisztában azzal, hogy a DJ-k közül sokan kifejezetten művészi hozzáadott értékkel is bíró munkát végeznek, zenei élményt nyújtva a közönségnek. De akár "zenei csemegét" kínál egy DJ, akár pusztán tisztes, becsületes "iparos" munkát végez a szórakoztatás terén, sem széles körű respektet, sem megérdemelt jövedelmet nem kap ezért.

Különböző véleményformálók, újságírók, bloggerek, stb. tovább értéktelenítik a szakmát, lejáratni igyekeznek minden törekvést, amely a szabályozás irányába mutat. Menőnek találják a törvényekkel való szembemenést, s mivel sokszor maguk vagy a haverjaik is DJ-skednek, mint a tűztől, úgy félnek minden szabályozástól, ami ebben akadályozhatja őket. Pedig a szabályok és ezek betartása épp erősíti a szakmát, az érdekérvényesítő képességet, s nem utolsósorban: a jövedelmeket. Sokszor maguk sem gondolnak bele a szabályozás nagyhangú ellenségei, hogy ezzel épp azoknak - köztük saját maguknak is - ártanak, akik estéről estére 6-8 órát töltenek a diszkósplultban, és szeretnének ezért értékelhető jövedelemhez jutni.

Aki tehát a szabályozási törekvések ellen dolgozik a médiában, a politikai döntéshozók irányában, de akár a Facebookon is, az súlyos károkat okoz, s akik eközben még a DJ Szövetséget lejáratni is próbálják (szerencsére ezek a törekvések ma már sikertelenek), azok a DJ-k legnagyobb ellenségei.

A DJ Szövetség a reális szabályozást, a munkát tisztességesen végzők elismerését, a velük szemben illegálisan tevékenykedők szankcionálását kívánja - épp úgy, ahogy az minden más szakmában működik. A DJ Szövetség a DJ-k magasabb elismertségéért és jövedelméért küzd. Ebben a küzdelemben óriási előrelépés történt május 5-én. A DJ Szövetség területi képviselői rendszere immár formálisan is felállt, és a területi képviselők találkozóján számos döntés született.

A helyi képviselők és az ő munkájukat segítő néhány fős csapatok, a DJ Szövetség vezetésével szoros és folyamatos együttműködésben, részletes és pontos rálátással rendelkeznek egy-egy régióban az ott üzemelő vendéglátóhelyekre és a környéken tevékenykedő, profi és amatőr DJ-kre. Mindenben segítik az eligazodást, a szakmába való integrálódást, a feltételek teljesítését azok számára, akik valóban a DJ-közösséggel együtt dolgozva, akár hobbiból, akár megélhetésszerűen, de legálisan és tisztességesen szeretnék ezt a tevékenységet végezni.

A DJ Szövetség és területi képviselői a vendéglátóhelyek számára is naprakész információkkal állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az ott dolgozó vagy dolgozni kívánó DJ-k és DJ-jelöltek valóban megfelelnek-e az előírásoknak, s hogy a vendéglátóhely kit alkalmazhat nyugodtan a szigorodó előírások és ellenőrzések tükrében is.

A területi képviselői rendszer, a pontos információk és a szoros együttműködés a fiatal, feltörekvő DJ-k számára is lehetővé teszi, hogy a már tapasztaltak segítségével a szakmába rendezett körülmények között belépve ők is részesei legyenek annak. Az ellenségeskedés, az idősebbek és fiatalabbak között feszülő ellentét helyett így újra a közösség, a rendezettség, ezáltal a szakma érdekérvényesítő képessége erősödik, és középtávon már a jövedelmek ismételt növekedésével is számolhatunk.

A pontos rálátásnak köszönhetően mostantól drasztikusan "fogy a levegő" azok körül, akik illegálisan diszkóznak, nem fizetnek a zenéért, aláígérnek, "fúrják" a rezidens DJ-ket. A DJ Szövetség mindent megtesz, hogy mindenki elkerülhesse a hatóságokkal való konfrontációt, a büntetőeljárásokat és szankciókat. A területi képviselők és a munkájukat segítő "team" bárki számára rendelkezésre áll, s mindenki tiszta lappal indul: aki eddig nem tartotta be a törvényeket és/vagy nem a tisztességes verseny szabályai szerint "játszott", azok számára is itt a lehetőség mostantól a helyes útra térni.

Remélhetőleg mindenki kíván élni az immáron helyi szinten is megszerveződő és rendeződő, az előbbiekben vázolt szakmai részvétel lehetőségével. A DJ Szövetség, a területi képviselők és a hatóságok szoros, a vendéglátóhelyek működését is folyamatosan figyelemmel kísérő együttműködéséből adódóan mostantól nagyon hamar lebuknak azok, akik továbbra is a szakma ellen képzelik a tevékenységüket. Ám bízunk benne, hogy az ilyenek száma lassan a nullához közelít.

A DJ Szövetség területi képviselőinek listája megtalálható a DJ Szövetség weboldalán: www.djszovetseg.hu/bemutatkozas. A területi képviselők készséggel állnak rendelkezésre a nevükre kattintva elérhető e-mail címeken vagy a DJ Szövetség központi e-mail címén ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) keresztül.