Keresés
Legújabb plakátok
Hell Beach (Szigliget) 2012.07.06. A-Club (Szombathely) 2011.10.11.
Eseménynaptár
<<  May 2019  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Látogatottság
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa443
mod_vvisit_counterEzen a héten5787
mod_vvisit_counterEbben a hónapban32760
mod_vvisit_counterÖsszes5083188

IP: 34.204.0.181
Vonalban
Oldalainkat 196 vendég böngészi
Idő
Kezdőlap DJ Hírek ÚJABB ILLEGÁLISAN DOLGOZÓ DJ-K BUKTAK LE!
Sajnos az elmúlt hétvégén újabb három DJ ellen indult büntetőeljárás hangfelvételek engedély nélküli többszörözésének és felhasználásának vétsége miatt. Így összesen már negyven körül jár a "lebukások" száma ebben az évben. Ezzel szemben szerencsére közel ezerötszáz DJ dolgozik jogszerűen, s fizet valamilyen formában a zenéért; vagy megvásárolja eredetiben, illetve legális online zeneáruházakból, vagy jogdíjat fizet a másolt hangfelvételek után.
A másolt hangfelvételek többszörözése a szerzői jogi törvény rendelkezése értelmében kizárólag a hangfelvétel-előállítók, mint jogtulajdonosok engedélyével történhet - ezt az engedélyt pedig közös jogkezelő szervezetükön keresztül (Magyarországon a MAHASZ) lehet megszerezni, jogdíj megfizetése ellenében. 

A törvényekkel szembeni értetlenkedés és öncélú "hisztériázás" mára szerencsére lecsengett, s a zenét, mint szellemi alkotásokat felhasználó DJ-k elsöprő többsége tisztában van vele s elfogadja, hogy a zenei alkotóknak is pénz jár a munkájukért, ahogy a DJ-knek is tisztességes pénz jár azért a munkáért, amit végeznek. 

A szakma anyagi és erkölcsi elismertségét nagy mértékben rombolják, a nemzetközi és hazai producereket egyaránt jelentősen megkárosítják a zenéért nem fizető, így jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó, egy-egy bulit irreálisan alacsony összegért vállaló ún. "olcsó jánosok", akikkel szemben a DJ szakma is egyre egységesebben és hatékonyabban lép fel. 

A diszkók, diszkósok ellenőrzése kiemelkedő nyilvánosságot kapott az elmúlt hónapokban, így kissé érthetetlen is, miért gondolják néhányan továbbra is, hogy rájuk nem vonatkoznak a törvények. 

Természetesen előfordulhat, hogy valakinek ideig-óráig sikerült bizonyos trükkökkel "kibújnia" a fizetési kötelezettség és a hatósági felelősségrevonás alól; a legutóbbi alkalommal például egy olyan szabadszállási DJ ellen indult eljárás, aki bő egy éve a hatóságok szeme előtt volt már, s a környéken számos legális DJ is türelmetlenkedett - érthető módon - hogy ő miért ússza meg. Nem érdemes türelmetlenkedni, hiszen csak idő kérdése volt, hogy mikor fog "lebukni" - és megtörtént. 

Ennek azonban nem kell így történnie, és cél is, hogy az eljárások elkerülhetőek legyenek. 

A DJ Szövetség célja, hogy senki ellen se induljon büntetőeljárás: a zenéért fizetni nem csak törvényes, de lényegesen olcsóbb megoldás is, mint egy büntetőeljárás során az okozott vagyoni hátrány és egyéb ügyvédi, nyomozati költségek, büntetések, stb. megtérítése. A DJ Szövetség segíteni igyekszik minden DJ-nek a legjobb, legkedvezőbb megoldás megtalálásában. 

Őszintén reméljük, hogy további büntetőeljárások és lebukások helyett a maradék néhány, másolt zenéket használó, de jogdíjat nem fizető DJ is a törvényesség útjára lép. A DJ Szövetség továbbra is örömmel segít, és területi képviselői készséggel állnak rendelkezésre mindenki számára, akik ezt az utat: a törvényesség és a szakmai összefogás útját kívánják követni a jövőben.